Şcoala Gimnazială comuna Budesti jud Valcea este situata in satul Budesti Strada Principala nr 5 la 7 km de municipiul Rm Valcea.
In anul 1905 s-a construit primul local de scoala in satul Budesti cu doua Sali de clasa, antreu si cancelarie.Invatator si director a fost numit atunci d-nul Nicolaie Constantinescu care a functionat pana la iesirea la pensie in anul 1931.


In anul 1949 s-a infiintat ciclul al-II-lea cu 7 clase director fiind d-nul Gheorghe Guta iar ca profesori d-nul Ion Rapa si d-nul Gheorghe Teodorescu.
Scoala avea internat si cantina pentru elevii care aveau distante mari de parcurs din alte sate.Aici a functionat gradinita si ciclul primar.
In perioada 1972-1974 s-a construit cladirea cu etaj ce cuprindea 8 Sali de clasa, un laborator de fizica –chimie, cancelarie, cabinete director si secretariat.


În iunie 2020 şcoala a intrat intr-un proces de reabilitare totală şi extindere cu două săli de clasă, printr-un proiec cu fonduri europene.
În acest moment clădirea este complet renovată, are acoperiş nou, 10 săli de clasa moderne, un laborator de informatică şi unul de fizică-chimie şi mai multe cabinete: secretariat, director, contabilitate. Până la 1 septembrie 2021, cînd se va da în folosinţă clasele vor fi utilate cu mobilier nou, cu table inteligente si calculatoare noi aşa cum trebuie să fie o şcoala modernă azi.


Şcoala dispune de apă curentă, grup sanitar modern, încălzire cu lemne prin doua centrale moderne şi Internet de mare viteză.